perjantai 24. toukokuuta 2013

Vaahteratutkielma toukokuulta

Kaikki alkoi siitä kun tämmöinen komea "sinkkupingviini" alias kirjosieppo muutti pihaan toukokuun alkupäivinä. Yläkerran "kotitoimiston" ulompi tuuletusikkuna on pikkuisen auki, ja osoittautui hyväksi tähystystorniksi uutta omakotipönttötonttiaan vahtivalle koiraalle. (Sittemmin autotallin päätyyn ripustettuun pönttöön muutti toinen kirjosieppopari tämän sällin vallattua vaahterapöntön), sen sijaan ruotsinpihlajapönttöön ei voi ilmeisesti muuttaa kukaan koska se sijaitsee tämän kundin tontilla ja hallinnanjako noin läheisellä kohteella ei tunnu tälle lajille onnistuvan sitten laisinkaan. Ärhäköitä pikku per... lintuja ovat, mitä mökkien vartiointiin tulee. No, kun tuo kerran katseli sisään, niin minä luonnollisestikin katselin ulos, usein kameran etsimen läpi, koska minulla on näkyvyys tuohon ikkunaan suoraan työpisteeltäni. Päätin että tälläpä kertaa tehdään tutkielma siitä, miten lempilehtipuuni vaahtera herää keväällä rakentamaan suojaisan varjon kirjosiepon pesinnän ympärille.

Kuvia saikin ottaa joka päivä sillä toukokuun alkupäivät olivat todella lämpimiä! Voin vain ihmetellä sitä luonnon voimaa millä kevät tulee kuin hyökyaalto, energia (ja lehtivihreä) nousee maan uumenista niin että herkempikorvainen varmaan kuulisi sen kohinan. Ihan mahtavaa!

 Pikkuruiset neonvihreät nyssäkät, tässä vaiheessa en vielä tiennyt että tämä olisi "se oksa". Kuvat ovat siis pörriäiskuvaa lukuunottamatta samasta oksanpätkästä, ja siinäkin kuvassa "valittu oksa" näkyy etualalla, en vain onnistunut saamaan kimalaisista kuvaa juuri noissa kukinnoissa, arvaamattomia ovat! Tämä kuva on otettu 9.5.2013.

 10.5. Eron näkee paljain silmin, paljon tapahtuu vuorokaudessa!


 11.5.

 12.5.

 13.5.


 Kimalaiset puuhasivat terhakkaan "murinan" kera kukkien kimpussa. Pysyisivät vaan mestoilla, kohta olisi "omenamehua" tarjolla, jos malttaisivat senkin pölyttää. :)

 14.5.


 15.5. Kukinta loppumaisillaan.

 16.5. Kukkien keskeltä tunkee pikkuruisia lehtinyssäköitä.

17.5. Piha ja terassi täynnä noita pudonneita kukkapampuloita, ja lehdet kasvussa tohinalla, sieltä se kesä tulla tupsahti!


1 kommentti:

- Tuija - kirjoitti...

Ihana vaahtera ja ihanat kuvat :) Yön jälkeen aina jaksaa ihmetellä, kuinka kesä tulee yö yöltä lähemmäksi <3